WAD 2014

THURSDAY 31 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Supreme Court of New Zealand, New Zealand 
Friday 05 Nov 2010
 
A sensitive side... 
 
Paul McCredie 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/11/10 Richard Harris, Auckland
The finely crafted court room is one of the great interior spaces in New Zealand
 

Editorial

Warren & Mahony fuse elements of transparency and privacy for egg-shaped courtroom, New Zealand 

The new Supreme Court building, on a site contiguous to the old, has some tough neighbours. In the legislature district, it’s near to the New Zealand Parliament, and a number of other public buildings of significant scale.

To ensure this much smaller building makes an impact, but sits well with its neighbours required sensitivity and skill, and of course a good deal of forethought. The plan to locate the new court in a building attached to - and on an axis with - the old showed both the forethought and the sensitivity. The skill came in providing the slightly contrary client desire of transparency and privacy required for the judge’s rooms.

Warren & Mahony have produced an elegant egg-shaped court room, whose curvilinear form somehow expresses that fairness and justice are what matters here, surrounded by an elegant and finely detailed glass-clad building, with an elegant bronze privacy screen at first floor level. This mix of transparency and privacy also provides a distinctive and locally-rooted exterior, the materials for the bronze screen were produced by recycling taps and bearings from the locality.

Ross Sturley

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Warren and Mahoney
www.warrenandmahoney.com

More projects by this architect

The Dart - Ara Vineyard

New Zealand Central, Shanghai

National Library of New Zealand

 
Vola
ECOWAN