THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
4 Piccadilly Place, Manchester, United Kingdom 
Friday 29 Oct 2010
 
On the right track 
 
Hodder+Partners 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Hodder + Partners completes new office building near Manchester's Piccadilly Station 

A competition-winning proposal for 110,400 sq ft of office building plus 10,500 sq ft of retail space for Argent Estates, the building is one of six within the masterplan for Piccadilly Place, a significant new development on the site to the front of Piccadilly Station, Manchester. It sits over three levels of car parking and defines a new public square to the east. It comprises retail space on the ground floor and seven upper floors of office accommodation, which, with three cores, are capable of sub division.

The constraints of the site were such that much of the construction was prefabricated, from the WC pods, the fan coil units / duct work modules and riser installations to the honed precast concrete cladding and columns. In terms of urban structure, Four Piccadilly Place seeks to connect the development of Piccadilly Place with the wider Piccadilly area of the city. At ground level it allows a pedestrian link from London Road, via Four Piccadilly Place, to Minshull Street and Piccadilly Garden beyond.

The internal two-storey height colonnade of Four Piccadilly Place seemingly extends the public realm into the curtilage of the building and also connects with the colonnade of Four Piccadilly Place affording a sheltered route around the perimeter of the piazza. Visually from Piccadilly Garden, looking south, the building acts as an urban marker for the development and terminates this important vista at the ‘elbow’ of Aytoun Street.

The elevation arrangements acknowledge the building’s immediate context. The west elevation, with its pre-cast concrete cladding and bris soleil, is a response to its orientation and the noisy, heavily trafficked street, whereas the east elevation is highly glazed to the quiet protected piazza. The seventh floor is set back to the piazza to allow sunlight to penetrate. In the design, construction and management of Piccadilly Place, sustainability has been key to the building’s environmental and commercial success. Embracing BREEAM from inception has ensured sustainable thinking is utilised throughout the building process.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Hodder + Partners
www.hodderandpartners.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site