WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

European Investment Bank HQ, Luxembourg, Luxembourg

Friday 29 Oct 2010
 

Clean, green and serene

 
ingenhoven architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Continental Europe's first BREEAM 'Excellent' building from ingenhoven architects 

The Headquarters of the European Investment Bank (EIB) is located in the European Quarter of the Kirchberg-Plateau in Luxembourg. The site for the new bank building is immediately adjacent to the older building and faces the city on one side and the landscape on the other. The EIB finances European Union projects and is one of the most influential banks in the world. The building with an area of 70,000 sq m integrates all functions of the headquarters and space for 800 employees.

A light and completely glazed vaulted glass sheath spans over the V-plan of the office wings which are connected through atriums and winter gardens. The terracing that is the key design feature of the Lasdun building is reflected in the design of the atrium. That way it relates the two buildings to one another without compromising their distinct identities.

In a natural manner the design relates to the different height level surrounding the building and thus blends into the site. The topography of the site extends into the interior spaces of the building; halls, restaurants, conference rooms and other public uses are organised around landscaped terraces. One of the main key elements of the client brief was to realise flexible floor plans allowing fully reversible office layouts and equal spatial qualities. Open, common spaces at the intersections of the freely interchangeable departments encourage communication and spontaneous interaction.

The hall's function as a thermal buffer zone is an important part of the energy concept of the building. The EIB is the first building in continental Europe to have been certified as 'excellent' by the British Building Research Establishment Environmental Assessment Method, BREEAM. The winter gardens on the landscape side in particular extend the usability in fall and spring and guarantee user comfort in the building. They allow natural ventilation of the offices while simultaneously reducing the energy needs. The ecological concept reduces CO2 emissions by up to 25%.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
ingenhoven architects
www.ingenhovenarchitects.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site