WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Boksto, Vilnius, Lithuania 
Thursday 28 Oct 2010
 
Green light for Boksto 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Boksto 6 in Vilnius, Lithuania comes one step closer with detailed planning approval 

Boksto is a 13,265 sq m mixed use development including a performing arts space, jazz bar/restaurant, spa, residential and office accommodation, and an underground car park for 115 cars. The overall complex of 7,600 sq m consists of 6 buildings and large courtyards and gardens that evolved and were modified over a period of 500 years. 

The concept combines restoring the Baroque and Gothic buildings (some dating from the 15th century) to the original fabric (by removing later additions), whilst acknowledging that the scars and the aging of the buildings are a natural asset that should also be preserved, rather than masqueraded.  The new build therefore confidently asserts itself in a contemporary language that is derived directly from its site and from its context, in keeping with the natural evolution of the overall complex through history.  

Three key ideas were applied to the project: the existing Baroque and Gothic fabric is the most valuable asset of the complex and should be reinstated to its original form; the complex, being at the fringe of the old town, has not benefitted from the regeneration and the vibrancy at the core of the old town and the inner courtyard should therefore be conceived as a public space, with a cultural element at the core of the site; and all new building insertions, while uncompromisingly contemporary, are a direct response to the context. They integrate into the overall complex through the use of landscaping; massing that is derived from the context, and the use of reflective materials, to mirror the context.

Sinking the cultural space to lower levels creates a natural amphitheatre and exhibits the restored 15th Century gothic brick vaulted basements which link the restaurant, performance space and jazz bar.  The roof of the performance space is in polished steel chrome which reflects the arched courtyard of the existing buildings.  An existing blank exterior firewall is now covered with a vertical green wall providing an extension to the landscaped inner courtyard.

Key Facts

Status Planning approved
Value 0(m€)
Studio Seilern Architects
www.studioseilern.com

More projects by this architect

Banana Island

Whitehorse Street Development

Forrester Estate

Himalayan Ski Village

Gota Dam residence, Forrester Estate

 
Vola
ECOWAN