WAD 2014

THURSDAY 24 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Mission Bay Block 27 Parking Structure, San Francisco 
Thursday 28 Oct 2010
 
Mission statement... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Combination of aluminium panels and canted plaster walling creates dynamic parking structure in San Francisco 

Located within San Francisco's Mission Bay redevelopment zone, this new seven story elevated parking structure serves adjacent laboratories and offices with 1,420 spaces. The north and east façades, which border a public plaza, are clad in perforated aluminium panels whose pixelation evokes California's redwood forests and nearby foliage.

Subtle folds in the panels further disrupt the monolithic surface and engage the pedestrian scale of the plaza below. The south façade, adjacent to a heavily trafficked street, incorporates a steeply canted plaster wall that dramatically registers sunlight and shadow over the course of the day. A recessed ground level along the south and east elevations provides a covered walkway for pedestrians, and lightens the building's mass by lending the façades the appearance of hovering above the ground.

The primary pedestrian access point is located at the building's northeast corner, where an upper-level, multi-story platform provides views of the surrounding parks. This volume employs the same formal language as the plaster façade to the south, contrasting with the light aluminum panels that surround it and creating a distinctive presence when viewed from the public areas below.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
WRNS Studio
wrnsstudio.com

More projects by this architect

City of Watsonville Water Resources Center

 
ECOWAN