WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
On the Brewery, Enschede, Netherlands 
Thursday 28 Oct 2010
 
A phoenix from the flames... 
 
images by Marcel van der Burg – Primabeeld 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Ten years after the Enschede fireworks disaster, the district gets a new heart 

LEVS architecten in Amsterdam has designed two remarkable buildings with 3,500 sq m of shops and 90 apartments. This plan is located where ten years ago a huge fireworks disaster blew away over 425,000 sq m of housing and factories in Enschede, eastern Holland. Since the disaster, the district Roombeek has been spectacularly rebuilt. The new shopping plaza has been erected in the heart of the district in the exact location where the destroyed former Grolsch Beer brewery used to be. The location’s remarkable past was the basis for LEVS’ design for the twelve-storey building The Brewmaster and the five-storey high The Granary.

Both buildings exhume the atmosphere and history of this extraordinary location. With its characteristic shed roofs, The Brewmaster reminds of the former Grolsch factory. The new construction takes over the landmark function and subtly refers to the vertical lineation of the old factory’s high brewing kettles. The relief effect and colour schemes of the large-sized bricks give the building a robust look and are in line with the area’s industrial past. The Granary with its dark red bricks and horizontal frames reminds of the striking industrial buildings of the old textile industry.

With their double-height facades, narrow voids and staggering glass walls, the stores in The Brewmaster are eye-catching. Between the two buildings lies one of the major shopping streets making On the Brewery an essential link in the new neighbourhood.

The combination of shopping and living requires special solutions. The surface level has literally been lifted in both buildings to reach above the shops on the ground floor. A place where residents truly experience their house as a home in the midst of the energy of the shopping streets surrounding them. In 2012 the second phase of the shopping plaza will be delivered and the reconstruction of this district will have been completed.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
LEVS architecten
www.levs.nl
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site