WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Office Building for Technology Companies, Aviles, Spain

Wednesday 27 Oct 2010
 

Hardwired for the future

 
IGNACIO PEON TAMARGO 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New office building by Ignacio Peón uses reactive technology to reduce energy consumption 

The initial context of heavy industry in which the building should be integrated is associated with the presence of activities related to the steel and metallurgy. Chimneys dominate the landscape profile, accompanied by other ancillary buildings as cylindrical tanks, high capacity warehouses, pipelines and cranes. Specific forms of these constructed elements give a distinctive skyline to landscape. The building designed is linked to this aggressive environment, caused by high humidity, direct exposure to air currents from the sea, traffic noise and air pollution generated in industrial processes

The final design implemented is the result of an architectural reflexive proposal which pursued to solve several problems associated with specific pre-existing factors - among them appears the impact of traffic on the surrounding area. The shape of the building adapts to the irregular perimeter of the parcel, adjacent to the roundabout movement of heavy transport vehicles.

The central cylindrical volume is the element responsible for accommodating all internal circulations between floors and the amount of spaces dedicated for common services at each level. The initial idea of providing for its curved low-E glass facade a protective skin of perforated metal comes in a clear reference to the permanent presence of cylindrical steel tanks in the landscape.

The volumes of the offices are designed as three trapezoidal GRC prisms connected to the cylinder, including hold great open spaces of work. On each prism, facilities have been carefully integrated (air conditioning, emergency power and voice and data cable) to allow each one can function independently. The temperature control is based on the installation of active chilled beams, combined with use of thermal mass to increase user comfort and reduce consumption. Ceilings include concrete slabs directly exposed to the living space in order to accumulate the temperature of air previously treated by the beams.

The architect Ignacio Peón provided the design, including project management services on the project and the construction phase. The building was promoted by Infoinvest, and built by Ferrovial Agroman

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
p1021 arquitectos
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site