THONET

SATURDAY 1 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Cube, Hyderabad, India 
Wednesday 27 Oct 2010
 
Back to blank 
 
Studio Pencil Points 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

31/05/12 vamsi, hyderabad
its a simple and beautifull building i like it
 

Award Entry

MADe's new mixed-use building is designed to be the silent type 

Contextualised by its location in a peripheral yet rapidly urbanising part of the city, the silent quadrangular volume of voids is conceived to provide momentary respite in the visual chaos created by incidental excesses. The building is defined by the stark precision of its dimensions.

Against a matrix of surface punctures, the large voids created by the verandahs consciously break the monotony of an underlying pattern in depth and sizing. The differing fenestration sizes and transparencies not only provide consistent natural lighting and ventilation, but also reflect variation in use of internal space. The underlying matrix enhanced by the repetitive window opening accentuates the flexibility of interior distribution.

The cubic volume rests on an elevated plinth designed as a public podium. The movement that traces through the podium into the seamless forecourt unites the building with its larger public context. This forecourt, generated out of the large setback from the road, contributes to a better appreciation of the building's geometric purity.

Internally the spaces are conjoined to a linear service core along the east-west direction spatially divide the building into two halves. The entrance aisle spanning a double height sinks deep into the retail spaces hinging together the commercial zones. A dense volume of office space is supported above. The building, in an urban setup that has become a backdrop to architecture pacing towards over-design is deliberately contrived to be blank and a silent non-statement.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
MADe
www.studiomade.org

More projects by this architect

Central Mosque of Prishtina

Discovering Spontaneity

MADe

Urban Paradox

Gyeonggi-do Jeongok Museum of Prehistory

MADe

The Sidewalk

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site