WAD 2014

FRIDAY 1 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Reiss HQ, London, United Kingdom 
Tuesday 26 Oct 2010
 
Eat, work, play 
 
Will Pryce 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Squire and Partners build relationship between retail & residence at new Reiss HQ 

This limited competition to design the new headquarters of fashion house Reiss was won with a provocative idea about representation and display. The building would need to function as an icon for the Reiss brand on a site in Barrett Street, directly overlooked by the hordes of shoppers that pass down Oxford Street.

The headquarters would also accommodate a vertical sandwich of different functions with the flagship Reiss store on the first two floors, and above it three storeys of offices, cutting rooms and design studios. A further floor would provide corporate meeting rooms and David Reiss's office, to be finally surmounted by a penthouse flat.

With this arrangement in mind, the Barrett Street façade was conceived as a dynamic and translucent filter, presenting a semblance of the varied activities behind it while still preserving the capacity to change. The façade consists of a double-glazed glass layer lying behind an acrylic rain-screen.

The acrylic is assembled in panels with periodic openings inducing a stack effect to cool this south-facing glazed façade. The acrylic layer has a complex machined profile - solid panels of acrylic are cut away by large vertical gauges of varying width and depth, within which are etched even finer vertical striations.

The abstract effect is similar to that of a bar code but when viewed obliquely takes on the shimmering quality of a sheet of silk. The effect changes at night when the acrylic is edge-lit giving it the capacity to vary the building's appearance.

Horizontal slabs of up-lit fair-faced concrete balance the vertical emphasis of the façade, and the diagonal form of a staircase running from the second to the fourth floors offsets the orthogonal frame. The HQ has won an RIBA Award, a Civic Trust Award and a British Council for Offices award.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Squire and Partners
www.squireandpartners.com

More projects by this architect

City Pride

Piccadilly mixed use scheme

44-48 Dover Street

Latest Jobs in London

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN