THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Land of Giants™, Iceland 
Friday 15 Oct 2010
 
Walking tall 
 
© 2010 Choi+Shine Architects, LLC. All rights reserved 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 4

Add comments | More comments

01/11/10 Christoph, Weimar
genial. could be done in variations. perfect fit for landscape-developement
21/10/10 Willy, vancouver
This is pure "kitch" put into landscape! A very bad idea indeed.
20/10/10 Chris Shepherd, Toronto
Marvellously inventive. The kind of thing that should be done BUT only once.
19/10/10 emeritus Prof S. Auerbach, F.A.I.A., CHEVY CHASE
O.M.G. (= Oh My GOD !) Architecture ???
 

Editorial

Choi+Shine wins the BSA Unbuilt Architecture Award with Land of Giants™ 

Massachusetts-based design studio Choi+Shine has recently received the Boston Society of Architects Unbuilt Architecture Award for their creative concept Land of Giants™, transforming the generic steel-framed electricity pylons across the Icelandic landscape into unique, individual humanised forms.

After receiving an honourable mention for their initial male pylon figure in a 2008 design competition held by Icelandic power transmission company Landsnet, Choi+Shine were asked to return at a later date with full designs for a female figure, developed from a simple sketch on the competition board. Whilst Landsnet initially expressed an interest in seeing the concept through to realisation, the plans are yet to extend further than the design stage.

Each individual figure imagined by Choi+Shine can be adapted with 'only minor alterations to the well established steel-framed tower design' in order to capture a different emotion or gesture. The forms can be positioned to climb a hillside, crouch for increased strength, strain under the accumulated weight of the wires, interact with one another or turn to gaze at a nearby township.

As each pylon figure is assembled from the same basic parts - torso, head, thigh, hand and so forth - and preassembled joints, Choi+Shine insist that manufacturing costs could be kept to a minimum through 'identical production, simple assembly and construction'. Largely self-supporting, the 150ft high sculptural forms would be anchored by concrete footings for reinforced stability, with additional guy wires attached where necessary.

Sian Disson
News Editor

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Choi+Shine
www.landofgiants.org
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site