WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Delft City Hall and Train Station, Netherlands 
Tuesday 12 Oct 2010
 
Going green 
 
Mecanoo 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Mecanoo awarded for innovative approach to sustainability in the Netherlands 

Mecanoo's design for Delft City Hall and Train Station in the Netherlands has been awarded the Green GOOD DESIGN Award 2010. Still in the design process, the project was selected from thousands of entries from over 46 nations. The Green GOOD DESIGN Award 2010 is presented by Chicago Athenaeum and the European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies for outstanding innovations in sustainable design.

Delft City Hall and Train Station is proposed as a transparent glass form, a pattern of diagonals within the façade transforming the classic sheet into a shattered diamond-style exterior. Currently, Delft's city centre is intersected by an obtrusive railway viaduct; however the construction of an underground railway tunnel hopes to remove this barrier from the dividing city.

The first floor of the proposed building will hold multifunctional spaces, a restaurant, conference rooms and rooms for the Mayor and Alderman, whilst the ground floor is split into two separate volumes by a dividing glass wall. Within both areas will be public counters, a front office, interview rooms, stairways and elevators to the upper offices, commercial facilities and sanitary facilities. By enclosing the ground level in glass, Mecanoo attempt to combine the activity within the interior with the buzz of everyday life outside the facility.

Many features of the Delft City Hall and Train Station have been adapted for sustainable benefit and this has not gone unnoticed by the jury of the Green GOOD DESIGN Award 2010. With energy use 35% less than governmental recommendations and an estimated GreenCalc+ score of 300, the design features solar panelling on its rooftop to provide 20% of the building mechanics and light electricity load. Thermal storage will be used to regulate climate control, depending on the orientation of the sun and building with waste heat then reused through a heat wheel.

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Mecanoo Architecten b.v.
www.mecanoo.nl

More projects by this architect

Martin Luther King Jr. Memorial Library Renovation

Garden and Exhibition Pavilion, Royal Lazienki Museum

Library of Birmingham

Library of Birmingham

Science Park, AUC

Amphion Theatre

Wei-Wu-Ying Center for the Arts

La Llotja de Lleida

The Library of Birmingham

The Library of Birmingham

Birmingham Library

Taiwan National Performing Arts Centre

La Llotja

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site