WAD 2014

TUESDAY 22 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
A House Awaiting Death, Mie Prefecture, Japan 
Friday 01 Oct 2010
 
All at sea 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

06/10/10 Anne, Brussels
I had the same feeling, why are the corners sharp? One of the views is extremely catching, but the rest...
05/10/10 Bob, Va Beach Va USA
Awaiting the end while enjoying the beginnings!
But what happens around the corners is dissapointing, as the dynamic 'living' room doesn't carry forth in the adjacent rooms. One moment veniet view are suddenly rigid and square. Is this a statement as to where we are coming from, or to? Execution doesn't appear to equal concept potential.
Click for more ...
 

Editorial

Coastal residence in Japan built with a single purpose in mind... 

EASTERN Design Office has just completed a rather unusual residential project on a Japanese coastal plot in Mie Prefecture. Approached by an elderly client, the practice was challenged to design ‘A house awaiting death' as the gentleman wasn't to live for more than fifteen years. It immediately became apparent that the nearby sea was to play an integral part in this project, with the ocean only 150m from the 440 sq m site.

The only key stipulations set down by the private client was that the property should face East (‘I hate the sunset') and that it should provide extensive viewing across the magnificent seascape. The shore itself is hidden by a breakwater wall, therefore EASTERN Design Office raised the single-roomed structure so that the sea would be visible above this immovable barrier.

Since the brief supplied was so limited, the practice concentrated on developing these two main points. In the left corner of the room was installed a ‘reclining wave-viewing wooden lounge' whilst the V-shaped walls were opened by a series of slits to enable the constant glimpses and crashes of the waves. A rocking chair has been placed at the top of this V-point, giving a clear perspective of the panoramic coastline. A plank constructed from driftwood has been remodelled into a table top, further continuing the oceanic theme.  

Whilst this property has been specifically adapted throughout in an effort to make the natural environment at one with the residential build, a morbid undercurrent runs throughout the entire project. The client's reasoning 'When I die it won't be sunset, it will be sunrise. When the final moment comes, I will face the sea and depart on a ship flashing towards death', underpins each decision made by the design team, leading them to question ‘Are we insane, or is the client mad?'

Sian Disson
News Editor   

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
EASTERN Design Office
www.eastern.e-arc.jp

More projects by this architect

Keyhole House

A House Awaiting Death

 
ECOWAN