WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Oak Road Patient Treatment Centre, Christie Hospital NHS Trust, Manchester, United Kingdom 
Friday 01 Oct 2010
 
Shimmering beacon for Christie Hospital 
 
AFL Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

20/10/10 Bashar Al Shawa, Sharjah, UAE
It all started good until they started to talk about the "The natural textural finish and rich, warm tones of this material" Come on people, cladding is not normal, and bricks are not normal either. And this new cladding doesn't really look like bricks, if they wanted to do that.

Thumbs up though for the BREEAM Excellent rating, and in designing their building according to the staff and patients needs.
Click for more ...
 

The end is in sight for glittering new patient treatment centre in Greater Manchester 

Currently under construction, Oak Road Patient Treatment Centre will be home to the largest early clinical trials unit in the world, an expanded chemotherapy department and a new private patients unit. At this point in time it is thought that the facility will open ahead of schedule before Christmas 2010. During the design process, the team took on board comments from staff and patients and the resulting design aims to bring together chemotherapy and clinical trials for greater benefits to patients, including a speedier treatment process and improved environment.

The building is BREEAM 'Excellent' rated, and has been designed to maximise opportunities for natural lighting, ventilation and breakout space to create an attractive and healthy patient environment. Its unique design creates an exciting new entranceway and identity for Christie Hospital as large areas of glazing have been incorporated into the southeast and southwest facing entrance elevations.

It is hoped that the location of reception, waiting and circulation areas behind these elevations will enliven the facades and create a strong, clear entrance to the new facility. The addition of vertical louvres has been made to these elevations together with high specification glazing to create optimum conditions for solar gain, shading and natural lighting, as well as to provide a degree of privacy to interior spaces. The copper cladding system has been carefully selected to offer a high quality, durable and contemporary finish to the proposals.

The natural textural finish and rich, warm tones of this material were chosen to blend in with the brick and terracotta cladding on adjacent buildings, whilst creating a unique and beautiful façade with a natural patina which will weather naturally over time. The copper is expressed as a continuous ribbon wrapping over and around the glazing, creating a soft, undulating and dynamic form. This is juxtaposed with the angular box forming the Northwest elevation, which provides a pleasing contrast to the more sinuous building elements.

Still onsite, the new centre has been nominated for the Greater Manchester Chamber of Commerce Building of the Year Award.

Key Facts

Status On site
Value 0(m€)
AFL Architects
www.afl-uk.com

More projects by this architect

FC Kuban Stadium, Krasnodar, Russia

Edgbaston Cricket Stadium

The Christie Patient Treatment Centre

Staplewood Football Development Centre

Adamson House, Centenary Way

More Projects

 
Vola
ECOWAN