World Architecture Day 2014

MONDAY 21 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Glasgow School of Art, United Kingdom 
Wednesday 29 Sep 2010
 
SHA illuminates the possibilities 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Steven Holl Architects strengthens presence in Scotland with light and airy design for The Glasgow School of Art redevelopment 

Images for Phase 1 of The Glasgow School of Art redevelopment have just been released. Designed by Steven Holl Architects in partnership with JM Architects (Glasgow) and Arup Engineering, the new building will replace the Foulis Building and Newbery Tower on Renfrew Street opposite the Mackintosh building and significantly refurbish the Assembly Building which houses the Students' Union.

Steven Holl Architects was appointed last September following an international competition to design a new building for the Art School which would significantly enhance the teaching, learning and research facilities available to GSA students and staff as well as providing access to new publicly accessible spaces, including exhibition galleries and the Windows on the Mack interpretation area for the Mackintosh Building.

Inspired by Mackintosh's inventive manipulation of his 1909 Art School building's plan and section to introduce and deploy light in a variety of inspiring and successful ways, the new design complements its neighbour, but moves forward using a new language of light. With well proportioned studio and workshop spaces at the core of teaching, these spaces are arranged in plan and section with natural side and top light for stimulating work environments, supplemented with ‘driven voids of light' that penetrate the building's core and deliver natural light through its depth; providing direct connectivity with the outside world through the changing intensity and colour of the sky.

The design provides much needed studios and centralised workshop facilities, the Center for Advanced Textiles, new digital media spaces, a lecture theatre and seminar rooms, exhibition space, a refectory for staff and students and a range of informal learning areas. The interpretation centre for the Mackintosh Building, phase 4 of the Mackintosh Conservation and Access Project is also on the site.

Located one level below, a 300-seat lecture theatre has direct access to the lobby as well as the centralised workshop and associated assembly spaces. Immediately above the ground floor are the school directorate and administrative offices (on the south) whilst studio space occupies the entire north side at this level and moving up through the building. The new GSA refectory is located on level 2 above the offices, bringing the entire school up and into the building on a daily basis.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
ECOWAN