WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
UNStudio Tower, Amsterdam, Netherlands 
Friday 24 Sep 2010
 
Ludicrously tasty 
 
Christian Richters 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

UNStudio completes self-titled tower in architectural cluster in heart of Amsterdam 

The recently completed 21 storey UNStudio Tower forms part of the Mahler 4 urban complex, a cluster of six buildings located in the heart of the South Axis in Amsterdam. The South Axis connects Schiphol Airport to the major business areas of Amsterdam South.

The Mahler 4 urban complex houses 38,000 sq m of residential spaces, 162,000 sq m of office space and 30,000 sq m of street level retail, cafes, restaurants and a sports centre. The six towers in the Mahler 4 complex range in height from 85-100m, with each building carrying the name of its designing firm. The Mahler 4 complex has been nominated for the FGH Real Estate Prize 2010.

At a height of 82.5m, the UNStudio Tower contains 20 floors of office space and a ground floor with mezzanine. The Royal Bank of Scotland currently occupies 9 floors of the building and the South entrance with commercial space on the Gustav Mahlerlaan.

The façade of the UNStudio Tower plays with the juxtaposition of a horizontal and vertical articulation, conceptually relating to the principles upon which the moiré effect is based. The horizontal articulation is provided by white, aluminium bands which wrap the tower, whilst their varying size, depth and transparency ensure the correct balance of sun screening and light penetration to the interiors on all levels of the building.

Vertical accents are formed by voids, recessed into each face of the building and spanning differing numbers of floors. These voids serve to create an inside-outside relationship which extends the façade envelope and turns the surface of the tower into an active medium with a profound effect on the quality of the interior user space.

Custom coloured glass panes are incorporated into the vertical voids, offering different identities and light qualities to the communal spaces which surround each void in the interior. These voids further facilitate daylight penetration deep into the extensive 40m x 40m floors.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
UNStudio
www.unstudio.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site