THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Het Zwarte Huis, Utrecht, Netherlands 
Tuesday 21 Sep 2010
 
Filling the black hole... 
 
Bakers Architecten 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Bakers Architecten completes complex of six apartments with semi-underground parking 

In Utrecht’s museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site - in the midst of historical buildings - is now occupied by ‘Het Zwarte Huis’ (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten.

The streetscape is characterised by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of ‘living above work’ has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium.

Lange Nieuwstraat begins at Domplein and runs via a gentle curve to the Centraal Museum. The site lies at the mid-point of the curve from where there is an overview of the entire street. This unique vantage point is fully exploited with a large bay window.

An internal courtyard has been created by placing the black volume parallel to the Lange Nieuwstraat. This volume also contains the various means of access for the complex as a whole. The semi-underground car park is reached via a car parking lift, while a communal staircase leads to the walkways along which the apartments are situated. The wide walkways also serve as outdoor space for the dwellings.

Het Zwarte Huis was constructed using 55cm-long ‘Kolumba’ bricks, whilst the apartments facing Vrouwjuttenstraat have a white rendered facade. The party walls on this side form a cantilever on Vrouwenjuttenstraat, thereby relieving the podium facade of any structural function and allowing it to be entirely of glass.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Bakers Architecten
www.bakersarchitecten.nl

More projects by this architect

Law courts in Haarlem

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site