WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Faceted House 1, Hammersmith, United Kingdom

Thursday 16 Sep 2010
 

The many facets of London living

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

PMA completes simple, contemplative remodel and extension of private residence 

Paul McAneary Architects has just completed Faceted House 1 – an Edwardian terrace house located within a conservation area in Hammersmith, London.

The project’s brief was to remodel and extend the three bedroom two storey house that was in a decrepit state and in need of considerable refurbishment and modernisation. The client asked for a functional, contemporary design which enabled him to perceive the garden as a continuation of the domestic space other than ‘the outdoor’.

PMA responded to the brief by demolishing the existing 1980’s rear extension to the property that was crumbling and dilapidated. The new extension is added by a clean and clearly defined line to the rear that respects its heritage and gives this house a unique, uniform aesthetic. The sculptural façade is visually striking yet retains a sense of elegance.

The firm reconfigured and expanded the existing space by designing a large open-plan space: the concept driving the whole design is a 30 degree twist that allows physical and perceptive overlapping between the indoor and the outdoor spaces, between the garden and kitchen thresholds. This conceptual idea is manifested in the details of the faceted zinc facade and the floating external deck, being cut back to a fine angled edge. The garden becomes a vital ingredient of the living space.

The client requested a clutter-free and practical house. PMA responded with their designed concept storage wall – a simple multi-purpose solution made of economical Ikea carcasses for the interior, and high quality lacquered handleless doors for the outer surface. They designed a concealed cupboard at the end of the kitchen bench top which carefully hides kitchen clutter. Technology is also hidden as much as possible to fully integrate all requirements so as the space could remain as calm, uncluttered and contemplative as possible.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Paul McAneary Architects
www.paulmcaneary.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site