THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Two Main Squares of Puigcerdà, Girona, Spain 
Saturday 28 Aug 2010
 
Two into one... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A renovation of two squares achieves integration through simplicity, coherence and formal essentiality 

This project is the renovation of the main squares of Puigcerdà that originally were unable to function properly due to the overwhelming presence of vehicles. The first step was to remove vehicular traffic by concentrating all the road connections and services on the south-east side of the squares.

The work had to be conducted at ground level due to the existence of an old cemetery, which prompted the design of two large beds for plants. Each stretch of the meander folds back on itself, embracing distinctive spots, such as the array of benches positioned so that people can sit in the shade and enjoy the view into the square. Other areas include the various underground bins and banks for recycled waste and the loading and unloading parking places on the outer edge of the square.

The continuity of the meander is interrupted by transverse side entrances that facilitate access to the squares and connect them with their immediate surroundings. The space, which is very irregular in shape and which has a strongly marked perimeter, is geometrically structured and arranged through the use of a single material for the paving (granite) throughout the squares, contributing to the perception of the squares as an orderly space and creating the effect of a tapestry of great expressiveness.

All the lighting elements and street furniture are arranged in accordance with the lines established by the stretch of paving. The squares are now seen as a properly appointed place that encourages people to enjoy a quiet moment and to meet up with others; a peaceful space that allows the architecture of their surroundings to speak, with the choir of traditional buildings that serve as their backdrop.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Pepe Gascón
www.pepegascon.com

More projects by this architect

Plaza Séneca

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site