World Architecture Day 2014

THURSDAY 24 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Villa A, Austria 
Thursday 19 Aug 2010
 
A mountain retreat 
 
Manfred Seidl 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Sharp, clean lines of new residential build by Najjar-Najjar Architects grace slopes of Poestling Berg, Austria 

Villa A is located on the slope of the Poestling Berg – a mountain overlooking Linz, Austria. The site is accessed from a road behind leading down a hill to the building’s main entrance, covered by an extended cantilever roof structure. On the street side the building facade is closed with natural stonework to provide intimacy towards the street. The other side is entirely open to the panoramic view over the city.

Following the topography of the site the house is partly caved into the ground. The dining area complete with open kitchen is reached by taking a few steps down from the central hall. Another couple of steps lead to a communal space where soft seating overlooks the swimming pool and marvellous views over the city. The floor materials are distinguished according to level and function.

The architect’s intention was to embrace various functions in one open living area, accommodating the various functions on different levels and always maintaining the balance between functional particularities and open space.

Moreover the large scale glazing and the sliding elements blur the internal and external spaces. Bedrooms are located on the upper levels, accessed by stairs which lead to an open gallery. The basement floor is partly carved in the ground allocating fitness and wellness facilities, an office and a playroom for children. The parking garage and the machine room are dug in under the access road on the north side of the building.

The roof is a steel beam grid structure with aluminium panel cladding. On the southern and western side of the building the roof cantilevers beyond the terraces so as to provide an efficient sun protection in summer. The low winter sun warms up the interior space. This implementation of the passive energy concept is supported by a recuperator in the ground and sun collectors on the roof.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Najjar-Najjar Architects
www.najjar-najjar.com

More projects by this architect

Marine and World Heritage Centre 'Wachau'

 
ECOWAN