WAD 2014

TUESDAY 16 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Umicore, Hoboken, Belgium 
Tuesday 17 Aug 2010
 
For you and for me 
 
© Conix Architects photograhpy Serge Brison 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Conix masterplan industrial site for Umicore in attempt to create structural cohesion 

The company plant of Umicore, south of the Antwerp agglomerate, is part of a larger industrial park. The site is considered a city in itself but lacks structural cohesion and coherence. Conix Architects were given the opportunity to structure this complex site to promote a new corporate identity. In order to integrate the plant better into its surroundings and generate an improved feeling on the whole, reconversion was considered.

Conix Architects developed a strategy to creates a new and more accessible identity for the company based on the strengths and weaknesses of the terrain. After this, the firm drew up a master plan, including the problem areas and particular issues. The master plan points out the complexity and diversity of the necessary actions. Consequently, the perception and emotions of future visitors and employees are also considered. The functionality and flow of logistical activities are to be revised and modified, where needed.

Multiple spatial changes have been made: adding a compact tower building with offices, screens, green areas, billboards, signage and route descriptions and the renovation of a number of important industrial buildings.

The new office building is designed to be eye-catching, encapsulating and generating the company's new corporate identity. It offers a place to stop on the main axis which runs through the entire site. By narrowing and shaping the street profile, the idea of an entry area is created, an element that was lacking. The office building is unrestrained in design in contrast to the monotonous and randomly selected surroundings. The design draws one's attention, in an emotional response, counter to the existing rational background. By positioning the building at a slight angle, the axis of the central entry road is broken.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Conix Architects
www.conixarchitects.com

More projects by this architect

Oosteroever

Residence of an Ambassador

Belgium Pavilion for the Expo Shanghai 2010

Atomium

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site