WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Aspen Art Museum, Colorado, United States

Tuesday 17 Aug 2010
 

Progress in Aspen

 
© Shigeru Ban Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Aspen Art Museum committed to go ahead with Shigeru Ban design 

Aspen Art Museum is pressing forward with its relocation scheme and is currently awaiting confirmation from Aspen City Council on a new plot acquisition in downtown Aspen, Colorado. Architect behind the project, Tokyo-based Shigeru Ban, has devised a powerful glass and wood design inspired by the museum’s picturesque natural setting.

The 30,000 sq ft building is set to house a reception area, galleries, café, bookshop, sculpture garden, and roof deck along with an administration wing containing art museum facilities, a library, offices and board room, and educational workshop, and an artist in-residence studio. In a vibrant display of artistic ability, Shigeru Ban has strayed from his classic paper-tube sculpture work to experiment with a variety of materials and forms, only reverting back momentarily to his comfort zone of wooden honeycomb-effect framing.

From a southerly direction, a wooden space frame forms an outside sheltered area at the museum’s entryway, whilst inside an exposed wooden truss structure rises above and spans the entire museum. This wooden truss acts as louvers to filter the natural light that pierces the glass skylights installed throughout the truss roof; this system refracts the harsh sunlight, protects the artworks from the detrimental rays of the sun. A series of staking glass shutters allow the south wall to unfold, leading directly out to an external art terrace.

Similarly, the west façade allows an abundance of natural light to filter through a curtain-walling system, through which the internal wooden structure can been seen. This formulation goes some way to achieving an impression of transparency and openness so desired by the museum. Glass panels form the basis of the north façade, exposing the natural beauty of the distant mountains and allowing those outside to view the internal areas of the fresh new building.

Sian Disson
News Editor

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Shigeru Ban Architects / Jean de Gastines
www.shigerubanarchitects.com / www.jdg-architectes.com

More projects by this architect

Centre Pompidou-Metz

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site