WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Brierley Hill Health and Social Care Centre, United Kingdom 
Friday 13 Aug 2010
 
SBA are onto a winner... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Health and Social Care Centre in the West Midlands receives multiple commendations 

Steffian Bradley Architects has recently completed a £24.6m flagship Local Improvement Finance Trust (LIFT) project in the West Midlands – the10,000 sq m Brierley Hill Health and Social Care Centre. The project has been awarded a number of commendations:

Community Health Partnerships’ National Local Improvement Finance Trust (LIFT) Awards 2010
Winner – ‘Design’ Category
Highly Commended – ‘Community Engagement and User Experience’ Category

Community Health Partnerships’ National Local Improvement Finance Trust (LIFT) Awards 2009
Winner – ‘Regeneration’ Category

Best of the Black Country Awards 2009
Winner – ‘ Best Regeneration Project’

The building is comprised of two wings containing a mixture of clinical and office accommodation connected by a central core. The entrance to the main lobby and waiting area responds to a familiarity of surroundings within the cultural community it serves. The main entrance at street level leads to a central reception area with a glass roof which forms the heart of the design. This creates a central, semi-civic space and a hub from which all of the building departments are accessed.

The plan form has been designed to maximise its external perimeter allowing more rooms can have opening windows. It is thought to be beneficial for the occupants of buildings to be able to observe a natural circadian rhythm over the passing of the day. Windows and views will allow staff and patients to watch dawn move from day, to dusk. Weather changes, the movement of the sun, and winds (movement of clouds & treetops) can also be seen more readily by the occupants. This has been done specifically to prevent the feeling of being confined in a large, mechanised and enclosed environment, which can allegedly lead to stress of both patients and staff.

Circulation follows simple routes, clear use and animated wherever possible by external views and internal art installations. Main waiting areas have a direct and entirely legible relationship with primary circulation. SBA has organised the building in a way in which patients always know where they are: the 2-storey entrance space around which we have organised all departmental entries and waiting spaces. Access is another key ingredient of facility legibility and orientation is the simplicity of way finding and access to the building and services.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Steffian Bradley Architects

More projects by this architect

Oxford Churchill Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site