WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
House - Study Parque Via, Mexico City, Mexico 
Friday 28 Sep 2007
 
Study under the garden . . . 
 
GARDUÑO ARQUITECTOS 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

House - Study Parque Via 

The project arises from the necessity to annex a house-study to an existing house, respecting it and providing privacy in both, without interfering in the dialogue of the original construction with the natural surroundings of the forest. Our preoccupation by the conservation and respect of the surroundings lead us to the suitable advantage of the land, where project and forest cohabit, and where providing an extension of the original garden on top of the new construction ceiling, both constructions enjoy privacy and are integrated to the woodland. From this concept the idea of a "study under the garden" surfaces.

The proposal is based on two volumes that are connected by a central transparent volume, which is a circulation tunnel that showcases the views of the forest and lodges an inner garden made up of different species of cactus from mexican origin. The volume to the west, is conceived as box of double height that has great luminosity. On its ground floor the kitchen integrates itself to the living-dining area where you can find the access to the cave and the south terrace. The presence of a great wall covered with corrugated aluminum has the double function of offering a cabinet area as well as divide the entrance from the living room and giving its texture presents a contrast with the simplicity of the other surfaces The cave is an interesting space , that because of the pre-knowledge of it from the beginning of the project we were able to integrate it as a useful wine cellar-bar area. The volume to the east, lodges the master bedroom and bathroom, and is a weightless volume that floats thanks to it’s slim columns that maintain an inclination and similar proportion to the branches of a tree. In this section due to the conditions found in the subsoil it was necessary that the columns crossed through the perforated ceiling of the second cave until compact land was found. There was a special emphasis in the use of all the materials in their natural state. The use of the concrete as a finished phase manifest itself with warmness and texture thanks to its tepetate color. By means of a radiating heating system we offered warmness to the touch, and thanks to the heat conductivity and the south orientation we managed to make it a power efficient house. The detailed work of the exposed steel elements in the structure, gives an aspect of integration with the rest of the materials used in the construction. The textures suggested by the apparent constructive elements, lighten the weight of each element that composes the project and give origin to the handling of new architectonic expressions.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
GARDUÑO ARQUITECTOS
www.gardunoarquitectos.com

More projects by this architect

V-3 House

House La Loma II

 
ECOWAN