THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Private Retreat, Hadersfeld / Vienna, Austria 
Thursday 27 Sep 2007
 
Enhancing the significance of the elemental 
 
syntax architektur 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A 19th century inn with a beautiful garden has been transformed into a family home with the intention of retaining the spirit of the place. 

The house is situated in a small village in the hillsides near Vienna, Austria. From 1900 an inn with a beautiful garden was located on this site. Popular to the village people and to numerous weekend guests and belonging to the family of the current owners, this place used to be the centre of the village. In the 1980's the inn repeatedly changed hands and the place started deteriorating until finally it was up on the market again and the family bought back the site.
It was the wish of the client to build a new family home, yet to retain the oldest part of the inn, which is mainly the big kitchen with a huge tiled wooden cooking stove, as an atelier. It will be open for the village people once or twice a year - as a homage to the place it used to be. The new building was carefully planted between the old existing trees and is set to the old building in such a way to allow for best views and optimum use of the garden. It was our intention to design a modern building that reflects the uniqueness of the site and its history, a place that feels comfortable with its surrounding, a place that ages gracefully with its inhabitants. The irregular cut of the site creates the potential to provide different garden themes: the orchard behind the old building, the lawn and swimming pond with their spectacular views in front of the living space and the wooded area sheltering the private terrace. Parts of the existing inn, like the kitchen, the wine cellar and the stone wall, which is used as a garden element, have been restored, other parts recycled and re-used. The existing basement served as the excavation pit for the swimming pond. The new house consists of a 'public' and a 'private' tract, which are arranged in two separate buildings. The entrance is situated at the gateway between the buildings. Privacy and vistas are the fundamental design factors. The main design element is the roof, which emerges out of the terrain like rolling hills. The roof comes down to the ground on the sloped side and creates a private and protected terrace in front of the bedrooms. The organization of the interior works for both building volumes: one big space offering a tall ceiling height and a generous glass opening on one side backed up by a series of low ancillary rooms with a gallery on top.
Foundations, floors and columns are concrete, the rendered walls are constructed with cavity block. In order to get the desired shape of the roof, versatile studies of construction methods, materials and cost implications were necessary. It soon became obvious, that the roof had to be a timber construction. Further research showed, that on-site production of the curved elements was not feasible. Eventually the roof has been manufactured in a production hall off site. The prefabricated and pre-insulated sandwich elements arrived on site and were assembled within two days only. Due to the minimal construction tolerance, no touch-ups were necessary on their untreated surface inside, which corresponds with the fair faced concrete of the columns and the natural flooring materials (oak and slate). White walls, glass and a copper clad roof define the low building. The reduction of materials and the unusual cut result in an abstract yet well into the landscape assimilated building.
Cold winters and hot summers predominate the area. A low energy standard was reached by using triple glazing elements, 20cm of insulation around the building and the orientation to the sun. The existing trees as well as an automatic marquee along the west fa├žade with a 3m cantilever, extending the slope of the roof, prevent the building from solar gain in the summer. The concrete and the clay brickwork provide a substantial thermal mass to counterbalance the temperature changes.

Key Facts

Status completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
syntax architektur
www.syntax-architektur.at

More projects by this architect

Living with Trees

Kindergarten in Holzbauweise

House on the Hill in Weidling

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site