THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Civic, Cultural, Retail and Entertainment Hub, Singapore, Singapore 
Thursday 08 Jul 2010
 
All under one roof 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Aedas designs new multi-use public facility in Singapore 

The civic and public components of the Civic, Cultural & Retail Center where paramount and outwardly expressed. The south elevation is completely opened up presenting the inner workings of the facility as a 'visible section'. The mass of the theatre floating above is faceted, cut with glass and utilises titanium cladding. All of this helps dissolve and break down the mass, playing with a composition of positive and negative readings.

The civic building is intended to be an organic object which is open to public discovery. One can crawl under, move through, transverse around and climb onto the complex through a series of ramps, escalators, terraces and public gardens. All circulation, movement and internal forms are soft and sinuous as if the civic activities have polished the inside of the urbanely presented strong faceted exterior. Soft transition occurs vertically from the most public of the open retail into the perceptual privacy of the theatre. This entire sequence and transition is linked visually and spatially to the 'Grand Foyer' connecting the sunken retail below up through the glass floor of the theatre’s main lobby exposing its volume floating above.

The design is highly sustainable through its approach to minimise air conditioned spaces. The retail, civic square, outdoor theatre as well as foyer and the pre-function facilities are all open air. The design has opened up all elevations to encourage air movement through the volume. The design explores how the heated surfaces on the southern elevation and roof can induce wind flow from the shaded, Northern face through covered outdoor spaces. This air movement can be mechanically assisted if necessary. Glazing on the southern is minimised and protected by sunshading. The majority of main lobby glass is facing East but also protected with an external bridge acting as a large sun shade.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Hengqin International Financial Center

Heartland 66

The Sandcrawler

Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower

Olympia 66

More Projects

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site