World Architecture Day 2014

THURSDAY 24 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Dance and Music Center, The Hague, Netherlands 
Thursday 08 Jul 2010
 
Making a song & dance... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Aedas designs a new centre in downtown Den Haag for music and dance 

The location of the project is right on an important, albeit underutilised urban square – the Spuiplein. The facility itself contains its own range of uses from the semi-public components of retail and box office facilities, transitioning to the performance venue foyers and finally to the five venues themselves.

Adding even more richness to the program is that it houses semi-private facilities for the highly respected resident orchestra and the highly regarded professional dance company. Further infused into this mixture is the Royal Conservatory, which itself contains four individual schools (three focused on music and the other on dance). The design weaves a semi-public path through the entire facility revealing the inner workings of what goes into these performances as well as how these artists develop. It is not only about the venues but also the studios, rehearsal rooms, classrooms and even the lounges.

The building has been carved out allowing square to extend its length into this space underneath the protected cover. Layers of activities are located at ground level to enliven the space, including an internet café, a coffee shop, the box-office, the dance store as well as the non-ticketed foyer.

Although external, this space becomes one of the major rooms of the project. The vertical layers are reinforced by 'mini-stages', a restaurant, a library and the public entrance to the Conservatory as well as the foyers for two theatres, which face the square. The Middle Foyer is 45 meters above the Spuiplein and sits on top of the 'table' with the majority of the project area contained below. The Upper Green - floating above all of this, is the final semi-public knit to the project, the landscaped roof can be used by all patrons and residents of the DMC.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower

Olympia 66

2012 Industry Outlook

The Jewels of Riyadh

Boulevard Plaza

More Projects

 
ECOWAN