THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Mosque - King Abdullah Financial District, Riyadh, Saudi Arabia 
Wednesday 07 Jul 2010
 
Say a little prayer... 
 
FXFOWLE 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

FXFOWLE designs new Mosque in Riyadh's financial district 

The Mosque is a religious sanctuary on the east end of Parcel 2.14 for the visitors and residents of the King Abdullah Financial District, an all-new mixed-use district in Riyadh, Saudi Arabia. FXFOWLE’s design - a white, rectangular volume which gently rests over a raised pool of reflecting water - is a contemporary interpretation of traditional Islamic symbolism.

The Mosque sits precisely orientated towards Mecca. Surrounded on all four sides by water, it is accessible by what appears to be floating walkways that connect to a plaza level via steps and a ramp. The main walkway leads to the primary Mosque entrance, a small portal positioned on axis with the main prayer room on the first level. Once past this opening, a central corridor leads to the prayer hall entrance. Ablution areas and administrative functions are located on either side of this corridor to accommodate the ritual of cleansing feet and hands before prayer.

At the end of the corridor, entrance doors open to reveal a double height main prayer room with a central mezzanine towards the back serving auxiliary prayer functions. In keeping with Islamic mores, women use secondary entrances to access a visually and physically separate prayer room and ablution area. Stair entrances on either end of a transverse corridor lead to the mezzanine and roof levels. The north stair entrance is used by the Imam, the spiritual leader of the Mosque, to access his living quarters – housed on the mezzanine level overlooking the main public plaza.

The structure is clad in white marble, a classical material traditionally used in mosques that symbolises purity. The reflecting pool on which the mosque rests is lined with polished black marble known for its reflective properties. The dialogue created between the Mosque and the pool was inspired by a passage from the Qur’an, the holy text of Islam, in which Allah 'places his throne on the water and then creates the world.'

The surface treatment of the Mosque’s exterior begins at the four corners of the structure. Each façade is faceted, originating from the corner and beveling in towards a focal point on each side of the building. The facades are covered with patterned metal screens of laser-cut aluminum approximately ¼” thick. An algorithmic interpretation of the eight-pointed Islamic star, the designers created the screen by abstracting a star pattern by scaling and superimposing it upon itself. The screen is supported by a steel diagrid, a diamond-shaped structural frame that is attached to the solid stone marble border. The result is an active, visually dynamic, porous metal and stone façade.

The focal point of the 65 ft x 40 ft main prayer room is the mihrab, a niche on the west wall that is carefully aligned with Mecca. The marble wall is engraved with verses from the Qur’an. The filigreed exterior screens creates a play of light and shadow on the Mosque’s interior that constantly changes with the season and time of day. Illumination is provided by concentric arrays of lighted orbs suspended from the ceiling to represent the sky.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
FXFOWLE Architects
www.fxfowle.com

More projects by this architect

Museum of the Built Environment

HealthCare Chaplaincy

Greater Nodia Housing

Renaissance Tower

Museum of the Built Environment

HealthCare Chaplaincy

FXFOWLE

SAP Americas Headquarters Expansion

The Juilliard School

Abu Dhabi Education Council High School

Mixed-Use Tower

Addis Ababa Exhibition Center

Banco Santander

King Abdullah Financial District (Parcels 2.09, 2.14, 4.07-4.08)

Sheikh Rashid bin Saeed Crossing

Nordhavnen City Regenerative

Latest Jobs in Riyadh

Project Site Resident Engineer

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site