THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Mixed-use development, Suqian City, China 
Thursday 01 Jul 2010
 
Waterways are key for AJ+C 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

AJ+C design water-focused mixed-use development on banks of the Grand Canal 

In June 2010, Allen Jack+Cottier won a limited competition to design a mixed development on the east bank of the Grand Canal in Suqian City, Jiangsu province, China. The development includes a five-star hotel, serviced apartments, villas, retail and golf course. The Grand Canal, linking Hangzhou in the south with Beijing in the north, is the longest canal in the world, covering 1776 km, and one of the oldest, dating back to the 5th century BC.

The design, submitted in conjunction with ASA Architects, uses the Grand Canal as its design source. An artificial channel draws water from the Grand Canal into the site forming a major axis which leads directly to the grand atrium of the hotel. Water is the key to moving through the site. The intersection of waterway and hotel lobby forms the focus of this project and embodies a key concept of the Chinese landscape; the dialogue between the elements of mountain and water, in this case the mountains being represented by the tall buildings.

Lower rise buildings curve themselves according to the flow of the stream from the Grand Canal in a welcoming gesture while being architecturally expressed as contrasting elements to the ‘mountains’. The many intersections between water and buildings provide opportunities for creating a variety of landscaped spaces which are differentiated by contrasting textures and patterns.

As the most prominent site element, the Grand Canal also embodies the essence of the ecological component of the site. While the plan doesn’t try to pretend that large scale buildings and developments can be ecological, the design does recognise that many ecological design actions can be taken to reduce negative environmental effects and thus have less impact on a Greenfield site than a typical development. The winning plan uses roof gardens, water harvesting, reed ponds, grey water re-cycling and high energy efficient double glazing systems.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
Allen Jack+Cottier

More projects by this architect

Meriton Apartments

Macquarie Park Village

Allen Jack + Cottier student housing

Milson Island Indoor Sports Stadium

Residential building for St Catherine's College

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site