World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
West Vancouver Community Centre, Vancouver, Canada 
Tuesday 29 Jun 2010
 
Cornerstone for the community 
 
Photos by Hubert Kang 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Community centre is Vancouver's new social hub 

The West Vancouver Community Centre involved a set of ambitious design goals. The client wished to consolidate a number of disparate facilities, to provide a front door to their recreation campus, and to take an aggressive approach to social health and environmental innovation.

The project’s technical and administrative challenges came to define the Centre’s role in West Vancouver’s distinctly West Coast social fabric. This is a culture that enjoys a strong tradition of both civic activity and physical wellness. The preeminent architectural elements in the project, the three-storey atrium and the circulation spine, reflect these traditions; the atrium, as both a transparent, welcoming gateway and the connective tissue between the new Community Centre and an existing Aquatic Centre, allows multiple readings. It is a formal gathering space with views to the Great Lawn and mountains beyond, as well as a casual passageway between buildings. Its scale is decidedly civic and it provides genuine public space that is flexible and stimulating.

The building’s luminous three-storey circulation spine works as the building’s primary artery, linking gymnasiums, fitness rooms and wellness clinics both physically and visually. Articulated along the centre’s length, the spine, with its operable skylights, helps drive sunlight and fresh air deep into the building. Colourful bridges on the upper levels offer casual moments of pause and opportunities for social interaction.

Anticipating LEED® Gold certification, the West Vancouver Community Centre incorporates a number of sustainable design strategies including geothermal ground source system, shared energy systems, natural ventilation, day-lighting, re-use of structural elements, recycled / sensitive materials and storm water retention. The project represents a dynamic new approach to community centre design. Building upon the architectural legacy of West Coast Modernism, the project looks boldly towards the future, while revitalising an important civic site. The building has already become the social heart of the community.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Hughes Condon Marler Architects
hcma.ca

More projects by this architect

Duchess Park Secondary School

Jasper Place Branch Library

 
ECOWAN