THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Attunda District Court, Stockholm, Sweden 
Tuesday 29 Jun 2010
 
A clear solution 
 
Svante Forsstrom 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New court facility brings transparency and security of justice 

This district courthouse is part of a new efficient regional centre for justice in northern Stockholm, localising a police station, custody and district court next door to one another. The setting emphasises the need for the contemporary courthouse to stand out with total integrity, announcing transparency, security of justice and serious dignity.

The entire building is organised by a logistic structure focusing on security issues and security of justice. This three-dimensional system facilitates separation of different parties to particular entrances to the building. The traditional courtrooms are also modern studios for audio and image recording as well as scenes for audio and image playback.

Working with transparency provides the opportunity to model light and contrast translucency to shimmering glass surfaces and dense wall parts. The courthouse faces the local expansive community center and busy commuter train station with a largely glazed main facade. In three transparent axis light is let throughout the structure by large glazings and white atriums. The front facade corners are translucent by glazed stairwells. The dense wall parts of the main facade are precast white-on-white graphic concrete elements, the edge lines dissolved to merge wall and glazing. The wall parts float in the shimmering glass.

The front appearance is an accentuated contrast to the black plaster gables and back facades. On the flat roof a smaller ship-like glass building stands like a lantern, lined with sunscreen louvers. The courthouse is based on a low platform of granite walls, planted with green grass and trimmed bushes. The public entrances are denounced with granite stairs and ramps and stout canopies made of steel and white precast concrete. The interior colour range is light and gentle with a prominent element of ash tree and white in the public spaces. Colour accents are concentrated to furnishings and public art.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Svante Forsstrom Architects
www.forsstrom.se
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site