THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Chongqing Library, Chongqing, China 
Wednesday 23 Jun 2010
 
Free exchange 
 
Tim Griffith 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Transforming a repository for books into an engaging civic landmark 

The new 50,000 sq m (540,000 sq ft) Chongqing Library is a stunning urban complex that respects the long and unique culture of its predecessor while looking toward this energetic region’s future. The program exemplifies the transformation from a simple ‘repository for books’ into a civic center that includes an exhibition hall, computer facilities, ancient archives and reading rooms. Features such as hotel rooms for visiting scholars, a public theater, a conferencing center and restaurant also help redefine the library as a civic destination.

To convey the importance of this new civic landmark, the design concept was predicated on the notion that learning, knowledge, and the exchange of ideas must be free, open, and accessible to all. To reinforce this notion, the building is sheathed almost entirely in glass, actively engaging the public and welcoming them in. The facade is inscribed with selected quotes from scholars - ranging from Chairman Mao and President Roosevelt to renowned philosophers including Socrates and Confucius - all reinforce the empowerment, knowledge, and freedom gained from learning.

The building’s form is based on both the Chinese architectural tradition of the courtyard and the interior multi-storey atrium halls of traditional Western libraries. The courtyard of the library deviates from tradition in that it is visibly open to public. Approaching the library, visitors see a sculptural reflecting pool that cascades into the central courtyard garden. Boundaries between inside and outside are purposely blurred, allowing users to feel that they are in a place of nature and serenity. Interior reading rooms take the form of floating platforms amidst a forest of tree-like Y-shaped columns.

Interiors feature granite and marble accents complemented by wood, stone, and natural tones. This overall contrast of materials is reflective of Chongqing, blending inside and out, warm and cold, traditional and modern.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Perkins Eastman
www.perkinseastman.com

More projects by this architect

New York Wheel Terminal

New York City College of Technology

Avenues: The World School

Porter Street Residences

Westside Multimodal Transit Centre (WSMMTC)

Lower East Side Tenement Museum Visitors Center

The Interchange

Kumkang Penterium IT Tower

Lekhwiya Club Stadium

Shandong University Master Plan

Stony Brook University Simons Center for Geometry and Physics

2012 Industry Outlook

835 Sixth Avenue: Eventi Hotel and the Beatrice Residences

Neonatal Intensive Care Unit

MSKCC Cancer and Imaging Center

Baia Bianca Hotel

Evelyn H. Lauder Breast Center of Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC) and MSKCC Imaging Center

Concordia International School Shanghai: High School

Concordia International School Shanghai

NewBridge on the Charles, Dedham

Park Hyatt Saadiyat Island Hotel and Resort

TKTS Booth and the Redevelopment of Father Duffy Square

Madinaty City Center

Rashid Cancer Center

Madinaty City Center

Childers Place

Al Maktoum Accident and Emergency (A&E) Hospital

Lot 179

Kohinoor Design Competition

Sheikh Khalifa Specialist Hospital

TKTS, Times Square

MegaStar Mixed-Use Development

The Giant Group Competition

Concordia International School

Nanjing Center for Chinese and American Studies

Shanghai World Expo 2010 Public Events Center

Tianjin Binhai New Area Master Plan

Chongqing Library

TKTS Booth

Latest Jobs in Chongqing

Design Director /Senior Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site