WAD 2014

TUESDAY 2 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
ACBC Office project, Mexico City, Mexico 
Tuesday 01 Jun 2010
 
Workplace as a second home 
 
Pascal Arquitectos, Photo by Jaime Navarro 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Workers may never want to leave this Mexico City office 

Pascal Arquitectos designed this 512-square-metre office project in Mexico City for a shopping center developer. The initial concept aimed to create a very functional and contemporary headquarters. The design intention was to build, through the language and the atmosphere, architecture completely different from the traditional, institutional approaches, and based on the premise of the workplace as a second home where people seem to spend most of their time.

A mix of natural materials such as marble and wood, in contrast with coloured, tempered glass, stainless steel and iron, created balanced color and textures compositions and at the same time offers a modern and a warm ambience.

At the elevators in the entrance hall, the difference between the white calacata marble and the black steel plates suggests a contradictory effect. This access leads to the reception foyer that changes to a palate with elegant and warm tones and sets the atmosphere through its lighting. In this area the materials are rosso levanto marble, papagayo wood wall paneling and a black crystal glass with a floating LCD screen that temporarily appears and disappears.

The reception foyer provides access to a hallway that communicates the rest of the sections of this complex with different level surfaces and materials that hide recessed lighting.

The operational section is a large hall with working stations. In this space, a mural decoration, alluding to the company’s business, was placed along with an indoor carpet for acoustic damping. The section also displays crystal partitions that allow sunlight through the private rooms.

Located at the end of the hallway is the secretarial reception of the executive area, featuring geometrical engraved crystal doors, and a Jose Villalobos painting and Piranessi engravings. The executive also compromises two executive offices, a boardroom and a lounge room, all with modern furniture, wood wall paneling and ceilings in combination with plaster ceilings by grooves that hide air conditioning injections. Velvet draperies complement the atmosphere with a residential and elegant touch.

In the boardroom, the same materials and ceilings are used, these last ones with direct and recessed lighting through onyx plates.

Finally, it is worth to mention that the office also has an unusual area: a lounge room with a bar that offers employees the opportunities to have pleasant and informal meetings around an iron and arabescato marble bar.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Pascal Arquitectos
www.pascalarquitectos.com

More projects by this architect

Galileo Apartment Building

Nisha Acapulco Bar Lounge

Dinastia Competition

Sheraton “Centro Histórico” Hotel Spa & Fitness Center

Nisha Bar

Da Vinci Residential Tower

Pedregal Shopping Centre

Mourning House

Sheraton Hotel

 
Vola
ECOWAN