WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Kirkwood Public Library, New Castle, United States 
Tuesday 01 Jun 2010
 
A billboard for learning and literacy 
 
Images © James D’Addio 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

03/06/10 Prati, leeds, UK
Liked it.The concept is strong yet simple and works for a public space!
 

Award Entry

ikon.5 architects completes new public library in Delaware 

Set along a commercial shopping strip highway, Kirkwood Public Library is designed as a roadside billboard announcing the public civic function of reading, learning and exploration. The objective was to create a new branch library for a growing diverse community in an accessible area that would serve as the iconic community center of the neighbourhood. Shopping malls and fast food restaurants flank both sides of the site. Large graphic signs litter the highway where this library is sited and a small scale residential neighbourhood is set one block in from the highway site.

It is within this context, that the Kirkwood Public Library appears as a collection of books set on the highway for the community to use. Facing the highway, the building façade of stacked horizontal cement board siding is fashioned as a series of boxes that represent the edge of books piled up on their side. The result of stark geometric abstract forms effectively signs the building and its function to the community along this aggressively commercial environment. Adjacent to the residential neighbourhood, a double height canopy cantilevers from the façade like, providing shelter to the front door.

At the western end of the site, a glazed two-storey reading room is covered in a cedar solar screen. The screen permits desirable views out while controlling solar gain and day light harvesting. Internally, the program is arranged along the length of the highway to increase visibility and to shelter the entry side from traffic.

The Kirkwood Public Library integrates environmentally friendly, high performance green elements such as natural day lighting and views, solar screen and sun shade, low consumption plumbing fixtures, recyclable and low VOC material and bio retention basins.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
ikon.5 architects
www.ikon5architects.com

More projects by this architect

Interview: ikon.5 architects

School of Art and Design at New York State College of Ceramics

ikon.5 architects

McGee Art Pavillion, School of Art and Design, New York State College of Ceramics

Yogi Berra Museum and Learning Center

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site