WAD 2014

THURSDAY 31 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
International Slavery Museum, Liverpool, United Kingdom 
Thursday 27 May 2010
 
Let there be light 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

International Slavery Museum to be flooded with natural light after refurb and expansion 

Austin-Smith: Lord is set to embark a £6m refurbishment and expansion project with Liverpool’s International Slavery Museum. Plans for the improvement and expansion of the iconic dock-side buildings have now been approved, which will connect the museum with the Grade I listed Dock Traffic Office at Liverpool’s Albert Dock. Located on the third floor of Liverpool’s Maritime Museum, the International Slavery Museum is merely a stone’s throw from the docks where 18th century slave trading ships began their journeys to Africa.

Planned features for the project include an elevated glass walkway between the International Slavery Museum and the Grade I listed Dock Traffic Office, an external pedestrian access ramp leading up to the existing portico level entrance and a glazed light well allowing natural light to flood into the main atrium of the building. In addition to the general modernisation of the museum’s existing internal features, many new elements are set to be constructed. These include a collections area, a media hub, a cafe area and improved staff accommodation. Austin-Smith: Lord’s design concentrates on contemporary features which allow natural light to enter the internal spaces of the museum. Alongside the glazed light well will be a new section of glazed floor at ground level which will bring natural light into the basement of the building, within which dedicated education suites are set to be constructed. Glazed lift shafts within the internal atrium have been included in the design in an effort to improve vertical circulation.

Phil Jervis, project director for the scheme at Austin-Smith:Lord, said: “The refurbished Dock Traffic Office will form a stunning, new addition to the museum, offering an enhanced visitor experience and a greater sense of presence at the Albert Dock. We’re delighted to be working on another prestigious project for National Museums Liverpool at a World Heritage site.” The development work is subject to funding may be completed by 2012.

Key Facts

Status Concept design
Value 7.1(m€)
Austin Smith Lord
 
Vola
ECOWAN