TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Montfort Hospital Redevelopment, Ottawa, Canada 
Monday 10 May 2010
 
Bringing Montfort back to life 
 
Stantec Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Stantec Architecture’s rejuvenation gives the hospital a breath of fresh air 

The revitalisation of Hopital Montfort Hospital explores the development of a contemporary environment of wellness within the context of an extremely constrained urban hospital campus. Montfort Hospital is the only full service teaching and community hospital in Ontario offering healthcare services in French and is a symbol of solidarity and cultural fulfillment to the Franco-Ontarian community.

The program calls for an increase in beds from 160 to 289 and an increase in total building area, more than doubling the existing, to approximately 800,000 sq ft. Expanded programs include Emergency, Surgical Services, Maternal Newborn, Diagnostic Imaging, Mental Health, Intensive Care, Ambulatory Procedures and Ambulatory Care Clinics.

The key objectives were to transform the patchwork existing hospital into a contemporary environment of wellness with a clear, intuitive orientation system that connects to the landscape, is a positive expression of community connection.

The design approach is organised around four courtyards which define the framework for a new circulation system and organize program accommodation. Expressed as 'ribbons of glass', the fully glazed corridor system provides visitors, staff and patients with an intuitive wayfinding system, allows natural light to penetrate deep into the large floorplate and provides a strong connection to the exterior landscape. Landscape walls, rendered in charcoal masonry, provide the ground-based element for the main program, accommodated in red brick. The landscape walls transition from exterior to interior providing a continuity of materials and expression within the complex.

An Entry Pavilion is a key component of the southeast courtyard, capturing a piece of the landscape to create a light-filled, open symbol of the new public entrance for Montfort. The entrance pavilion brings visitors into the facility, provides immediate visual connection to the two southern landscaped courtyards and the principle circulation elements. The entry pavilion offers a clear and welcoming image allowing visitors to become immediately oriented and connected to the primary circulation system. Lucille Perreault, VP of Clinical Programs, said of the new building: "In a very stressful situation, to be able to lift your head up and see outside to see the trees is fundamentally very nurturing for the caregivers."

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Stantec Architecture Ltd.
www.stantec.com

More projects by this architect

Toronto Police Services Division 11

Peterborough Regional Health Centre

Guelph Office

401 Wellington Street West, Toronto

Peterborough Regional Health Centre

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site