THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Cleveland Clinic Abu Dhabi Project, Abu Dhabi, United Arab Emirates 
Monday 10 May 2010
 
Healthcare on a human scale 
 
Henningson, Durham & Richardson International 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

HDR Inc's designs for major new healthcare campus in the U.A.E. 

The concept is based on the idea of deinstitutionalising the patient experience and reinventing traditional healthcare architecture. By situating the hospital, clinic, and administrative building around a large central plaza, the planning emulates an 'academic, village-like' setting. And in doing so, it stirs up a sense of welcome, warmth, and perhaps most importantly, a human scale.

The concept’s intent starts by blurring the lines between hospital and hospitality. Immense focus is placed on public gatherings paces for fostering interaction and to build a sense of community. Special emphasis is given to providing natural day-lighting for patients, staff and visitors.

The patient rooms are intentionally designed with large family areas and greater amenities to employ the family in the healing process. All patient rooms allow for 24/7 day access for families, thus creating additional comfortable waiting areas for spill over guests. There are six functional zones exist within each patient room these zones foster privacy and care support. These designated zones are: patient, family, caregiver, support, hygiene and technology. In addition, patient rooms are situated for maximum views to the sea.

The healing power of nature is brought to the interior to relax and comfort patients, staff and visitors. The interior materials are of the natural world, glistening onyx and warm, rich wood tones, soften and at the same time anchor the interior to the outside. The colour palette represents surrounding natural elements, the turquoise of the Gulf waters and the array of neutrals of the desert.

In addition to visible representation of nature, light-filled atriums are provided on every floor for public gathering and respite, providing spaces to feel and be nurtured by the warmth of the sun. Medical Planning placed emphasis on efficiency and privacy. The staff and materials flow approach was designed to create backstage areas for staff for greater efficiency and to reduce stress mitigating the impact and noise on patients.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Henningson, Durham & Richardson International (HDR Inc.)
www.hdrarchitecture.com

Latest Jobs in Abu Dhabi

Head of Interior Designer

Urban Designer

Design Architect

Associate Landscape Architect/Planner

Director of Landscape Architecture Services

Senior Interior Designer

Director of Architecture

Associate Director – Masterplanning

Mid ­Project/Senior Landscape Architects ­ Abu Dhabi and Doha

Senior Architect – Team Leader

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site