WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Obstetrics, Neonatal and Fetal Medicine, Glasgow, United Kingdom 
Friday 07 May 2010
 
Rebirth for maternity unit 
 
Hypostyle 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

08/05/10 melon, RB
Looks like a prison or a sinister research institute... unwelcoming considering that its where new life is being brought into the world... I'd be afraid my newborn would be taken away from me and used for DNA experimentation...
 

Award Entry

Hypostyle completes new facility for obstetrics in Glasgow 

A new 4-storey extension was constructed adjacent to the existing maternity block as part of the first stage of the £750 million redevelopment of the Southern General Hospital site in Glasgow. In total, 5,800 sq m of additional floor space was added.

A high quality of material was used throughout, including; Sandstone ashlar, terracotta rainscreen tiles and anodised aluminium tiles together with planar glazing, powder coated aluminium louvres and floating stainless steel mesh panels (Brise Soleil). The use of a contemporary and durable palette of materials helped enhance patient and staff experience of the building. The project had a 73 week contract period and was completed on programme and within budget.

Ground floor accommodation comprises 12 delivery rooms (inc 2 with birthing pool facilities), 2 operating theatres and recovery rooms. The 1st floor comprises the NICU (Neonatal Intensive Care Unit) consisting of 34 cot spaces in single and multi-bed configurations. The 2nd floor comprises the SCBU (Special Care Baby Unit) providing 26 cot spaces arranged over single, double and multi bed rooms, Additional facilities including mother and baby rooms and staff office accommodation.

Patient and staff conditions have been improved by maximising areas of glazing to provide ample natural light while locating glazing in such a way as to maintain privacy. Acoustic partitions, ceilings and floors where employed throughout which have been a welcome addition by patients and staff. Each floor has a defined colour scheme therefore enhancing wayfinding for patients. Warm white walls, white ceilings, natural coloured floors, timber doors and panelling and internal glass screens evoke a sense of calm and serenity throughout the hospital.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Hypostyle Architects
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site