WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Dubai Mall Medical Centre, Dubai, United Arab Emirates 
Friday 07 May 2010
 
Senses working overtime 
 
images by Tim Griffith 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Medical centre in Dubai shopping mall provides a unique aesthetic experience on all fronts 

Located in The Dubai Mall, The Dubai Mall Medical Centre (TDMMC) is the largest patient-centered, premium outpatient healthcare provider in the Middle East. TDMMC offers a complete range of medical specialties, healthcare services, and is supported by the highest level of international clinical standards.

Dedicated concierges greet patients upon arrival and address any immediate needs. The patient relations coordinator assists visitors with registration and admissions, and then to the dedicated individual waiting areas. Upon departure, the escorted process ensures convenience and accurate information recording.

TDMMC’s architectural interiors are designed as a complete sensorial experience that appeals to all five senses:

  • Sight: Characterised by an ethereal field of draperies hanging ceiling to floor, the draperies provide different privacy levels to individual waiting areas, perform as display screens, each containing animated scenes enacted by guests and staff, and illuminate as monumental light fixtures.
  • Sound: An ambient sound system provides music throughout the main waiting areas to entertain and create acoustical privacy. In addition, each of the examination rooms implemented power and audio visual infrastructure for future monitor displays.
  • Touch: The palette of finish materials is predominantly composed of a limited range of neutral colours. The colours were derived from an abstract process of pixelation applied to photos of Dubai and local coastal neighbourhoods.
  • Taste: The Water Bar Café serves guests a variety of water options from many origins, along with salads, sandwiches and regionally-inspired beverages such as tea infusions and coffee.
  • Smell: A custom scent is infused through the air distribution system to enhance the unique ambience of the main waiting area.

Corridors use dim ambient lighting levels and refined materials. Examination rooms are finished with the same materials found in waiting areas and corridors, extending the ambience throughout the entire facility.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
NBBJ
www.nbbj.com

More projects by this architect

Bakersfield Federal Courthouse

Massachusetts General Hospital

Cleveland Clinic Foundation - Miller Family Pavilion and Glickman Tower

Russell Investments Headquarters

Latest Jobs in Dubai

Lead Retail Designer

Design Manager - Hospitality

Senior Site Architect

Associate Architect

Senior Design Manager - Hotels

Regional Director of Architecture

Dubai Senior Interior Designers

Senior Interior Designer – Hospitality - Dubai

Project Director

Senior Site Architect - Shift Work - Hospitality

Senior Site Architect - Hospitality

Architectural Technician – Hospitality

Architect – Hospitality

Senior Project Architect – Hospitality projects

Senior Project Architect

Senior Project Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site