WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Fourways Hospital, Johannesburg, South Africa 
Friday 07 May 2010
 
In more ways than one 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Two phase renovation and expansion plan includes both new build and renovation of the existing structure 

Realising the need and growing healthcare competition within the expanding residential area of Fourways (northern suburbs of Johannesburg), Life Healthcare assembled a professional team to revamp and reconstruct an existing hospital building. The design programme called for the creation of a 194-bed hospital, 10 theatres, and the necessary infrastructure such as pathology, casualty, radiology, kitchen facilities and 40 consulting suites.

Segmented into two phases, the first phase starting mid 2004, involved the partial demolition and clearing of the existing structure as well as the construction of 40 consulting suites. Viewed as unfeasible for a main facility, it was decided to convert the existing area into consulting rooms than build a more appropriate hospital building in the subsequent phase. The demolition phase was concluded in March 2005.

Phase 2, the newly constructed block, comprises the balance of hospital facilities. Commencing in March 2005, this building was designed to be a cost, energy and maintenance efficient structure, with the emphasis on efficient interdepartmental relationships and user-friendly interaction. This phase finished in 2007. At a cost of R105 million (US $13m) the entire project spans approximately 25,000 sq m and includes three levels of facilities.

Arriving at the entrance, patients and employees will see plaster and paint finishing on the external fa├žades of the building. Internally, this theme continues on the walls and the hospital floors are a combination of porcelain tiles, carpet and Tarkett vinyl sheeting, a novel innovative yet, low maintenance vinyl flooring.

Further design considerations focused on limiting the claustrophobic and institutional feel associated with hospitals, which is considered a cause of patient anxiety. Softening the experience of being in a hospital, the building and interiors were given a fresh, bright and simple aesthetic. All wards have access into the courtyard, garden areas and onto balconies. This external access promotes wellness through contact with fresh air and natural light.

Though confronted by various challenges, the successful completion of this project has benefited the area by providing state-of-the-art technology, equipment and a new building including the relocation of some of the top doctors and specialists in the country.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
A3 Architects
www.a3architects.co.za

More projects by this architect

Leboneng Hospital

Green Park

Ethekwini Hospital and Heart Centre

Office Complex

 
Vola
ECOWAN