THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Counterpoint, Malmö, Sweden 
Wednesday 05 May 2010
 
Harmony reached at Counterpoint 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

shl win competition for multipurpose entertainment development in Sweden 

schmidt hammer lassen architects has won a competition to design a 54,000 sq m concert, congress and hotel complex in Malmö, Sweden. The competition also included the development of an additional 35,000 sq m complex for housing and commercial use. This is the second competition won by schmidt hammer lassen architects in the southern part of Sweden in 2010.

The new building complex is to be situated on Universitetsholmen in Malmö. The design consists of multiple cubic volumes that are twisted and given different sizes to meet the directions and building heights of the surrounding city. The facades are designed with a homogeneous expression to make the composition appear as one architectonic sculpture.

Kim Holst Jensen, partner at schmidt hammer lassen architects, said: “The idea is to create a ‘house of the city’ that incorporates the architectonic expressions of Malmö – a building that will contribute to the existing urban life. The context has inspired our choice of materials, colours and the various sizes of the building volumes, yet the building design in itself points to the future.”

The main entrance is to be placed at the northern part of the building, with a classic loggia-motif facing the plaza in front. From the south, visitors will enter the building directly from a promenade that runs along the canal. The different functions in the building are organised as separate elements in an attempt to create a miniature city within the building. As such, the lobby will become a street that runs through the whole ground floor plan tying everything together and forming small gathering places and recesses where it is possible to stop, sit and enjoy the view to the canal and the park.

From the inside, the three volumes that hold the large symphony hall, the flexible hall and the conference hall, will stand as clearly defined elements. The building shapes appear as a three dimensional composition in laminated wood with warm, red colours.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Christchurch New Central Library

Island School

Ningbo New Library

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Shanghai West Bund Biennial Pavilions

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site