WAD 2014

SUNDAY 21 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Water-Cooled House, Singapore, Singapore 
Monday 03 May 2010
 
Cool reflections 
 
Wallflower Architecture + Design 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

04/05/10 shireen, mumbai
wow...interesting project.
 

Wallflower Architecture + Design completes a home cooled by water 

Located in Singapore, the for this new home features a screen of mature trees from adjacent properties and a light, year-round breeze. The owner’s program was for a contemporary home that prioritized environmental coolness in the tropical humidity while being able to enjoy the luscious surroundings.

The concept developed for the home by Singapore-based Wallflower Architecture + Design, inverted planning norms common in local residential planning. To fully appreciate the visually rich natural environment and stretch the potential for visual depth and distance, the main living room and study were located in a second-storey pavilion. Visitors are guided to the living pavilion above via a spiral staircase that touches down within the entrance foyer. Above, a dark reflecting pond surrounds the pavilion. The second-storey pond is also designed to thermally insulate the dining, bedrooms and family spaces underneath from solar heat gain. In the same way, the water body above also helps to regulate temperature swings within the house.

The first-storey residential and household service functions are delineated by a long, continuous light and air well that is paralleled on the ground by a similarly long and continuous koi pond. As with the second-storey pond, the air well and first storey koi pond is also designed to facilitate the micro-cooling of first storey rooms and spaces. The pathway doubles as a conduit for prevailing breezes; the koi pond’s 30-metre length and 2-metre width exposes a 60-square-metre surface to those breezes for evaporative cooling. All this happens within the house.

As a gesture to the prominent role that water plays within the residence, an oculus within the pond highlights the main entrance, the circle of sunlight cooled and animated by the constantly changing sinusoidal patterns of refracted rays through the water above.

 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Wallflower Architecture + Design
www.wallflower.com.sg

More projects by this architect

Travertine Dream House

Water-Cooled House

Wallflower Architecture + Design, Singapore

Enclosed Open House

Six Ramsgate

Latest Jobs in Singapore

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site