THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Keimyung University Dongsan Medical Center, Daegu, Korea 
Friday 30 Apr 2010
 
The human touch 
 
All renderings belong to KMD 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

KMD and Samoo's designs for major new hospital for KMU 

As the winner of an International Design Competition, the team of KMD and Samoo Architects was retained to provide design services for the new Keimyung University Dongsan Medical Centerin Daegu, Korea. This 1.7 million sq ft, 1,030 bed hospital is the flagship of a new suburban University Medical Center adjacent to a recently completed medical school facility and the University campus proper. Keimyung University (KMU) is one of the most prestigious centres of higher education in South Korea and is composed of three campuses.

'Symbolic touch' is the leading design concept for the hospital; a metaphor for the design process and its embodiment in the resulting facilities. The concept is subdivided into three elements for deeper significance: human touch, spiritual touch, and technological touch. The human touch is illustrated in the human scale of the building elements and interior spaces and in the material selection, providing texture to the facades and interior spaces. Two towers reaching to the heavens, supporting each other, provoke the spiritual touch. The technological touch is the concept that this facility includes highly advanced equipment and expertise for easing illness and promoting health.

Massing the facilities as a single enclosed complex is employed to reduce the separation between departments that is all too often found in a traditional healthcare campus. 'Neighbourhoods' are created by grouping similar departments together in different zones of the building. These neighbourhoods connect to a common space in the heart of the building that stretches from the ground floor at the front of the building to the rear four floors above, leading to the college of medicine. The space acts as a place for informal interactions among patients, families, students, staff and faculty. A glass roof allows natural daylight to penetrate the area, highlighting the importance of interaction and cross-pollination of ideas in the building. This project is estimated to be completed in January 2014.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
KMD Architects
www.kmdarchitects.com

More projects by this architect

UCSF Osher Center

El Camino Hospital

Chaum Anti-Aging Life Center

The Bertschi School, Living Science Building

The Carlyle

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site