THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Chaudière-Appalaches Physical Rehabilitation Centre, Lévis, Canada 
Friday 30 Apr 2010
 
Meeting a physical challenge 
 
Image courtesy of Lemay associés [architecture, interiors] 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Lemay and Anne Carrier Architectes complete the consolidation of CAPRC into one new facility 

The construction of the new Chaudière-Appalaches Physical Rehabilitation Centre presented very substantial advantages: it increased the number of services offered to the population, consolidated rehabilitation activities, optimised functional links, and lastly, announced the presence of the CAPRC in the region.

Designing this rehabilitation facility was characterised by the definition of a life and care environment in dialogue with new rehabilitation technologies and by the creation of a healthcare setting similar to the residential model. The centre consists of an experimental and learning laboratory where the architecture is an essential tool in the rehabilitation process.

The planning was developed around a hierarchisation of the different clienteles (children, adults, ambulatory patients and in-patients) and a grouping together of common therapy spaces. The articulation of the architecture creates specific environments adapted to the care approach for these different clienteles. Moreover, the architectural design promotes indoor / outdoor interrelations thanks to visual openings and a controlled inflow of daylight.

The project’s geometry was deployed in order to exploit the intrinsic nature of the site and integrate three gardens dedicated to learning to walk and gain visual perception again, to wit: one for adults, a second for children and a third for temporary in-patients.

In the front of the building are located all of the ambulatory services in continuity with the urban environment. The back of the site houses the intensive functional rehabilitation unit which is near a stream and surrounded by trees. At the centre of the building, the technical support centre accommodates gymnasiums and a learning area which are shared by the ambulatory patients and in-patients. This type of planning allowed us to simplify circulations, generously fenestrate the facades, maximise daylight, ease wayfinding and create visual markers giving onto the exterior. The architectural treatment clearly illustrates this planning in addition to creating a human scale and harmoniously integrating the building into its context through the use of materials and textures mixed and matched in a modern manner.

This project was completed in joint venture by Lemay | Anne Carrier Architectes.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Services intégrés Lemay et associés inc.
www.lemay.qc.ca

More projects by this architect

Stinson Transport Centre

Stinson Transport Centre

Sûreté du Québec Mlll District Regional Headquarters

Mumbai International Creativity Center

Montreal Entertainment District (Quartier des Spectacles)

CSSS Gatineau Hospital, Radiotherapy and Oncology Treatment Centre

Douglas University Institute for Mental Health - Brain and Mental Health Research Center

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site