WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Shenzen Third People's Infectious Disease Hospital, Shenzen, China 
Friday 30 Apr 2010
 
Interrupted transmission 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Design concept blends traditional Chinese forms with Western technology to combat the spread of contagious diseases 

Demand for better healthcare facilities in China has increased, resulting in a wave of new hospital construction. Chinese hospitals have typically been designed as narrow buildings with low floor-to-floor heights that relied on natural ventilation. These building forms accommodated important aspects of traditional Chinese design but they were cold and damp in winter, hot and humid in summer. Contemporary Western designs, with large floor plates and high floor-to-floor heights, are more comfortable and efficient, but are less culturally appropriate in China. The design team created a hospital that blended traditional Chinese forms with Western technology.

The design solution is a campus with a linear spine and a series of narrow buildings that are curved to capture sunlight and channel the winds. Although the buildings will have internal mechanical systems consistent with those found in U.S. hospitals to halt the spread of infection, the campus organisation locates infectious patients downwind and offers them the natural healing power of sunlight and serene garden views. The building is situated so it has prevailing southeasterly winds; therefore, the non-infectious zone is at the south end of the campus with the semi-infectious zone in the center and the infectious zone at the north.

Controlling infection is a major problem in Chinese hospitals. Poor ventilation and obsolete mechanical systems are typical in almost all of China’s pre-expansion hospital facilities. Often clinical areas are open to natural ventilation which could be catastrophic in a specialty hospital such as this. By segregating patients according to disease type and using state of the art mechanical systems and isolation practices, the fear of contagious disease spreading between patients, staff and visitors is controlled. Pedestrian traffic is organised the same way keeping public and staff separated while also allowing for efficiency and ease of movement.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
TRO Jung Brannen
www.trojungbrannen.com

More projects by this architect

World Trade Centre Residence

Media One Tower

Commonwealth of Massachusetts Springfield Data Center

Al Bateen Tower

MaineGeneral Medical Center Harold Alfond Center for Cancer Care

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site