WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

University Health Center, Montreal, Canada

Friday 30 Apr 2010
 

A study in leading edge health design

 
Bruno Verenini 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Design for Montreal's University Health Center provides the best possible healing environment and advanced healthcare, teaching and research facilities 

The design as submitted was a finalist in a PPP process for a new university teaching hospital in Montreal. The main goal of this new University Health Center is to provide the most modern and advanced university teaching hospital, operating at the leading edge of healthcare, teaching and research in Québec, within affordable facilities of the highest architectural quality and reflecting state-of-the-art design and infrastructure.

Patients and their families as well as caregivers are the main focus of the best possible 'Healing Environment' incorporating principles of privacy, dignity, family-orientated accommodation, patient convenience, efficient and accurate information systems and full flexibility to integrate the latest advances in medical equipment. The architects have developed an exceptional concept responsive to the complex programmatic requirements and the rich contextual setting, providing clear, efficient systems of physical communication, combined with an internal environment that is brightened by frequent day-lit events and exterior views.

The University Health Center is conceived as a garden-centered, strategic grouping of pavilions offering an ‘ensemble of buildings’, yet with individually identifiable parts: the Children’s Hospital, the Adult Hospital, the Cancer Center and the Research Institute. The design of this Healthcare Center constitutes an enormous facility, with a total area of over 330,000 sq m incorporating significant specialised departments.

All facilities are interconnected with a pedestrian system of universally accessible, weather-protected malls and corridors, frequently enjoying an exterior view, which continue on to the neighbouring subway intermodal terminal. Key to the conceptual evolution has been the concept of 'front-of-house / back-of-house' as a guiding principle to providing ease of way-finding while ensuring clear separation of flows between the public visitors and the clinical / servicing needs of the staff and patients.

The inpatient units offer separated traffic for the public and the staff or support services. The individual patient’s rooms combine a space for the family and one effective workspace for the staff and students as well as flexibility between the care unit’s towers. The vertical zoning of functions ensures a further separation of public, private and restricted areas of the hospital campus. Convenient grade-level access is offered to the public to grant direct movement to ambulatory clinics, diagnostic imaging, cancer clinics and emergency facilities.

Key Facts

Status Concept design only
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Arcop Parkin Cardinal Hardy architects
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site