WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Samsung Cancer Center, Seoul, South Korea

Friday 30 Apr 2010
 

Natural connection

 
Photography by Yum Seung Hoon 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Asia’s largest cancer center is designed to connect users with its surrounding natural environment 

This 652-bed hospital is an expansion of an existing medical center campus. Complete in January 2008, this is the largest cancer center in Asia. The site is adjacent to a gently rising forested hill, which encircles the site on three sides, creating the sense of being in a garden. Connecting nature and architecture was the primary conceptual direction for the building.

Arrival, circulation and waiting areas are located on the edge of the garden; atrium spaces literally nestle into the forest preserve. Important interior spaces are all in view from entries and revolve around this visual access to the garden. The outpatient podium, containing primary diagnostic, treatment and exam functions, is sited to bring immediate access to natural light to the patient environment. Roof gardens extend the connection with nature and its healing effects. The inpatient tower is planned for efficiency, flexibility and patient healing, and provides maximum exterior views from patient rooms and staff areas.

The city of Seoul developed major initiatives to protect natural resources. This project is located in and complies with the requirements of a Conservation Zone. In an effort to maintain green space, existing vegetative areas removed during construction were replaced as a green roof. This controls water run-off while providing healing gardens for patients and staff.

The building utilises renewable energy sources and controls environmental contaminants with an independent water treatment facility. Clear glass is used in all public areas. This creates the necessary transparency to give patients and visitors a sense of well being, and a sense of place within the building and its context. The atrium is the most important element of the building in this regard – with special attention paid to the structure, rhythm and canting of structural glass wall. The skylit roof is held up by cantilevered steel trusses, creating a column-free space along the west wall, maximising transparency to the forested hill and garden. The atrium is not only a significant gathering space for patients and families, but also provides a unique image for the entire building.

This project was completed in collaboration with Samoo Architects + Engineers

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
AECOM
www.aecom.com

More projects by this architect

Envision

Mercy Health Partners, Mercy Hospital West

University Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site