WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
CSSS Gatineau Hospital, Radiotherapy and Oncology Treatment Centre, Gatineau, Canada 
Friday 30 Apr 2010
 
On your marks... 
 
images by Harold Fortin 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New cancer treatment facility centred around a racetrack layout opens its doors in the Gatineau region 

The Gatineau Hospital’s recently completed 1,085 sq m cancer centre offers the latest in state-of-the-art radiation and medical oncology treatments. A two-storey central atrium bathed in natural light forms the connecting spine between the two new pavilions and the existing hospital facilities, providing exterior views from the main entry and second floor. The natural wood laminate structure within recalls the presence of the outdoors year-round in a northern climate that endures long winters.

The main entrance level into the atrium includes a centralised registration and waiting area, a café with access to a garden terrace and fourteen examining rooms arranged in a racetrack layout stemming from the central atrium. A medical staff area is located in the center of the racetrack and provides direct access to all examining rooms, promoting interaction between the various medical departments. This configuration minimises travel distances and gives medical staff and visitors alike clear visual cues and easy access to all areas.

A glass corridor extends from the central atrium to the brachytherapy pavilion, wrapping around an exterior space designed to contain a future healing garden. This pavilion houses the brachytherapy treatment room, a recovery room, support services, offices and an administrative area. Two new linear accelerators are joined with the two existing accelerators by a new shared reception and waiting area where natural daylight filters in from large windows above grade level. Each pod is designed with a distinct colour code to facilitate wayfinding.

The medical oncology treatment suite on the second floor of the main pavilion is filled with daylight and offers additional views into the central atrium. Thirty-six treatment / infusion stations are arranged in five pods of six to eight chairs with decentralised nursing / observation stations for each pod. A central nurse station, a pharmacy, isolation rooms, a volunteer staff lounge and a conference room complete the needs of the suite. Extensive use of daylight and fluid interconnecting spaces create a bright, uplifting environment conducive to healing and well-being for both visitors and staff.

This project was completed in joint venture with Gatineau-based FCS architects.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Services intégrés Lemay et associés inc.
www.lemay.qc.ca

More projects by this architect

Stinson Transport Centre

Stinson Transport Centre

Sûreté du Québec Mlll District Regional Headquarters

Mumbai International Creativity Center

Montreal Entertainment District (Quartier des Spectacles)

More Projects

 
Vola
ECOWAN