WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Medical Center in Chuncheon, Chuncheon, Korea

Friday 30 Apr 2010
 

Archi-therapy

 
Forum D&P / EAN © All rights Reserved 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Design for new medical facility in Korea proposes a model of healthcare that is both efficient and commercially viable 

Investment trends in health related business and individuals interest in health issues have increased dramatically in recent years. Healthcare facilities have been progressively modified to accommodate growing expectations. These changes can benefit both real estate owners and occupants.

The design plan for the medical center was proposed in 2009. The site is situated in a medium sized city. The suburban retreat is surrounded by the abundance of natural landscaping and sunny weather making the site an ideal choice. The developer of the project was also a medical practitioner at the center. His intentions were to develop this center to maximise both the efficiency and profit.

Healing through architectural solution, 'archi-therapy' is the main concept of this project. Exploring the use of natural light and abundant supply of trees adjacent to the site can be part of the architectural statement and therapy. Each floor provides different functionalities. The main lobby is located on the ground floor, and it leads into the upper floors with commercial facilities, cultural center, healing facilities (rehabilitation center) and treatment facilities (specialised medical facilities). The common areas between the floors are composed of public gardens and hallways that continue from outside of the building. Abundant natural light flowing into all the major spaces in various architectural applications based on functions and conditions.

The first and second floors provide open plans to ease the traffic from outside. The third and forth floors contain large balconies that overlook the courtyard. The fifth floor is comprised of a void space. There is an atrium that extends from the sixth floor to the green roof. Vertical louvers in the medical space enables control over the intensity of sunlight reaching these spaces and creates a dynamic facade. The basic colours of the spaces are white, green and orange. These colours correspond the rooms use. (White = clinics / calm, Green = rehabilitation / vivid, Orange = semi-public / communicative)

The essence of this prototype of healthcare facilities remain as the platform of building. And it can be implemented by the flexible programs that fulfill the various needs of the spaces and modified to fit into changes of the facilities in the future.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
FORUM D&P Inc.
www.forumdnp.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site