THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Massachusetts General Hospital, Boston, United States 
Thursday 29 Apr 2010
 
Building for the third century... 
 
NBBJ 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

NBBJ's plans for Boston's hospital of the future 

Located on a tight urban site in the heart of Boston, this much needed expansion to Massachusetts General Hospital is expected to be complete in 2011, the hospital’s 200th year of providing care. Dubbed the Building for the Third Century (B3C), the new building must be a high-tech, flexible structure that meets MGH’s current needs, and will serve and grow with the community for the next 100 years. The 535,000 sq ft building will house progressive new technologies, procedural programs, a 150-unit bed tower, and new emergency and radiation oncology units.

The architecture of B3C is an honest expression of the multiple programs within, and builds upon relationships between adjacent buildings, negotiating shifts between dense horizontal and vertical campus massing. The building will create a new entrance to the hospital complex and provide critical connections to five surrounding buildings. To overcome the challenges of the compact site, the team integrated innovative solutions for phasing, construction and occupancy throughout the planning and design process.

The project brief specified a shift from double patient rooms to single patient rooms for the benefit of infection control, privacy, and greater patient / family-centered care. This doubles the size needed for the floor plate, which increases travel distances for nurses, and further separates clinical collaborators who work in close proximity. Instead of creating a square loop of patient rooms along the perimeter and a central nursing core, the floor plate was fractured and shifted to break apart the nursing pods and create a central circulation spine. The resulting plan with two interlocking C-shaped groups of beds allows for more rooms, increases clinical connection, creates a direct link between the two gardens allowing daylight deep within the floor and minimises staff travel times to patient rooms, central supply, and support areas.

Key Facts

Status Under construction
Value 0(m€)
Add your name to this project
NBBJ
www.nbbj.com

More projects by this architect

Bakersfield Federal Courthouse

Dubai Mall Medical Centre

Cleveland Clinic Foundation - Miller Family Pavilion and Glickman Tower

Russell Investments Headquarters

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site