World Architecture Day 2014

FRIDAY 25 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Phipps Conservatory and Botanical Gardens Welcome Center, Pittsburgh, United States 
Wednesday 28 Apr 2010
 
LEED Silver for domed design 
 
Alexander Denmarsh Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 5

Add comments | More comments

05/08/10 Diego, London
Copycats..of architecture

Probably it is a nice project from the outside....after all it is a copy of many postcards we have seen for so long...but when one see its spaces and the quality of the interiorism is aboslutely horrible...but taste...plane...wrong materials...
04/05/10 Ron Williams, Montreal
Visited this project last year. It is terrific, a great place to enjoy and beautifully integrated to the historicv buildings and landscapes of the Phipps Institution.
04/05/10 dik, melbourne
Apres-post modernism?
04/05/10 farhad, minsk
it just one comment come to my mind - architect and client have very very very special relationships...... and very very very intimate....
that's all what i can say about this building
01/05/10 Andrew, Chicago
This is wonderful, In america 1800s architecture to model something grand in europe.
 

IKM's energy efficient design for Phipps' Welcome Center achieves LEED Silver 

Pittsburgh-based architecture firm IKM Incorporated’s design for the Phipps Conservatory and Botanical Gardens includes a 34 ft high glass dome that crowns the new Welcome Center. The Welcome Center is situated in front of a 7,600 sq ft historic landmark glass house built in 1893. The new entranceway includes 11,000 sq ft of lobby, ticketing, gift shop and café spaces.

The conservatory dome is designed to evoke the geometry of the historic glass houses behind it and incorporates fritted, laminated, insulated glass to control glare and heat. The convex construction provides daylight to the visitor lobby and ticketing areas below and creates a dramatic ascent to the Conservatory beyond. Calling upon principles of sustainable design, the partially earth-sheltered structure was built into the terrain to create 14 ft of usable space below ground. By placing most of the new space below grade, IKM architects and the design team determined that the Conservatory would save as much as 40 to 50 percent in annual energy costs compared to an above grade building.

IKM also selected low or no VOC paints, adhesives, carpet and other materials to help achieve a LEED Silver Rating from the US Green Building Council. The new Welcome Center at Phipps Conservatory attempts to demonstrate that an environmentally friendly, sustainable design can be created in ways sympathetic to an historic setting. Writing in the Pittsburgh Post Gazette, the architecture critic concluded that ‘one thing is certain: at last Phipps has the entrance it has so long deserved.’

Key Facts

Status Construction Complete
Value 0(m€)
IKM Incorporated
www.ikminc.com

More projects by this architect

St. Clair Hospital Emergency Department Addition

Phipps Conservatory and Botanical Gardens Tropical Forest Addition

 
ECOWAN